Najważniejszy konkurs kulinarny w Polsce w Poznaniu

Najważniejszy konkurs kulinarny w Polsce w Poznaniu

PODZIEL SIĘ

Już 28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich zostanie wyłoniony maestro smaku, czyli zwycięzca Kulinarnego Pucharu Polski.

W tym roku wystartuje aż 14 drużyn. Ich kapitanowie to laureaci starannie dobranych, cieszących się uznaniem konkursów kulinarnych. 27 września zawodnicy zmierzą się w konkurencji półfinałowej przygotowując deser na bazie bryndzy podhalańskiej i miodu z Sejneńszczyzny oraz przystawkę, w której obowiązkowo należy wykorzystać gołębia, oscypka, szalotkę i mrożoną wiśnię.

Najlepsze drużyny przejdą do finału, który zostanie rozegrany następnego dnia. Tu poziom trudności będzie znacznie wyższy, a zawodnicy będą musieli w ciągu dwóch godzin zaserwować danie główne, w którym obowiązkowymi składnikami są miecznik, homar, suska sechlońska oraz nalewka polska.

Uczestników konkursu będzie oceniać doborowe Jury składające się z autorytetów środowiska gastronomii w Polsce i na świecie. To właśnie dzięki tej skrupulatnej budowie składu sędziowskiego konkurs zyskał ogromną renomę wśród kucharzy, a tytuł „Najlepszego z najlepszych” przyznawany zwycięzcy stanowi o jego kunszcie, doskonałej znajomości technik kulinarnych i ogromnej kreatywności.

Kulinarny Puchar Polski: półfinał – 27 września od godz. 10.00, finał 28 września od godz. 10.00.

PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ