Poznań kusi tradycyjnymi smakami

Poznań kusi tradycyjnymi smakami

PODZIEL SIĘ

Jest takie miejsce w Poznaniu, które już od kilku lat przyciąga tłumy smakoszy z nieposkromionym apetytem na smakołyki spod strzechy – targi Smaki Regionów. W tym roku już po raz dziesiąty będzie można wziąć udział w tym wyjątkowym wydarzeniu. Co czeka na gości targów? Uchylamy rąbka tajemnicy.

Uczta dla koneserów

Targi Smaki Regionów to wydarzenie, które zrodziło się z potrzeby promocji produktów lokalnych z oznaczeniami geograficznymi oraz tych, które stanowią kulinarne dziedzictwo naszego kraju. To właśnie na nim prezentowane są kulinarne rarytasy z niemalże każdego zakątka naszego kraju – gzik
i oscypki, kaszanka po kaszubsku i krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły i miód drahimski. Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe, grzyby w zalewie, wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia, domowe cista i ciasteczka. Takich smakołyków nie znajdziemy w supermarketach, ale apetyt na nie jest ogromny – targi co roku przyciągają do Poznania kilkadziesiąt tysięcy smakoszy. Targi Smaki Regionów to uczta dla koneserów. Tu dawne przepisy odkrywane są na nowo. Tu można też kupić żywność ekologiczną, bez konserwantów i innych zbędnych chemicznych dodatków, przygotowane często przez małe rodzinne manufaktury, które pracuję na produktach dostarczanych przez lokalnych rolników.– tłumaczy Marcin Gorynia, dyrektor projektu.

Kulinarne perełki

Nie brakuje ich na targach Smaki Regionów, a te absolutnie wyjątkowe można poznać podczas finału konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, którego celem jest między innymi identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Do tej pory, dzięki konkursowi zidentyfikowano około 18 tysięcy regionalnych, tradycyjnych rarytasów. To pokazuje jak duży potencjał smaków drzemie w różnych regionach i jak wiele wciąż mamy do odkrycia pod tym względem.

Moc atrakcji

Tegoroczna edycja targów Smaki Regionów będzie kusić zapachem i smakiem również dzięki scenie kulinarnej. Gościem specjalnym wydarzenia będzie Mateusz Gessler – kucharz, restaurator, miłośnik dobrego jedzenia, znany szerokiej publiczności również jako juror programu telewizyjnego TVN MasterChef Junior, który wystąpi jako ambasador produktów certyfikowanych Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców w Strzałkowie. Nie zabraknie także szefów kuchni z lokalnych restauracji, którzy będą przygotowywać dania w oparciu o produkty regionalne i tradycyjne. Nieco bardziej egzotycznych doznań kulinarnych dostarczą natomiast przedstawiciele Mołdawii, którzy będą właśnie w ten sposób przybliżali specjały tego państwa.

Targi Smaki Regionów odbędą się w dn. 29 września – 1 października na Międzynarodowych Targach Poznańskich (pawilon 3A). Wstęp na wydarzenie jest wolny!

Więcej informacji: www.smaki-regionow.pl

PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ