Gwiazdka Michelin na wyciągnięcie ręki

Gwiazdka Michelin na wyciągnięcie ręki

PODZIEL SIĘ

Dla większości Polaków pierwsze co kojarzy się z marką Michelin to – co zrozumiałe – motoryzacja, sport motorowy, opony i bezpieczeństwo. Ale Michelin to od wielu już lat także symbol gastronomicznego mistrzostwa. Wszystko za sprawą wydawanego przez francuskiego producenta przewodnika, w którym zamieszczane są oceny hoteli i restauracji. Prestiżowa „Gwiazdka Michelin” jest obiektem pożądania każdego właściciela restauracji. W naszym kraju takich szczęśliwych właścicieli restauracji, które otrzymały Gwiazdkę Michelin jest już dwóch. Drugiego z nich – Andreę Camastrę – miłośnicy gotowania mogli niedawno poznać na targach w krakowskim EXPO. Bo Targi dają więcej…

Polacy są zakochani w kuchni. Portale społecznościowe pełne są pięknych zdjęć potraw przygotowanych zarówno przez szefów kuchni, jak i przez każdego z nas. Telewizyjne programy kulinarne w rankingach oglądalności zajmują bardzo wysokie miejsca. Polacy doskonale wiedzą kim są Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Anthony Bourdain czy Nigella Lawson. Tyle tylko, że wbrew popularnemu powiedzeniu, oczami się nie je… Dopóki najmądrzejsi tego świata nie wymyślą jak za pośrednictwem telewizji odbierać np. doznania zapachowe, tak długo tego typu programy nie będą pełne. Tu z pomocą przychodzą targi… Tylko podczas targów jesteśmy w stanie zobaczyć na żywo wyśmienite dania – poczuć ich zapach, dotknąć i posmakować – a co najważniejsze tylko targi dają nam możliwość uściśnięcia dłoni i porozmawiania z naszymi kulinarnymi idolami.

Maestro sztuki kulinarnej w Krakowie

W naszym kraju są tylko dwie restauracje nagrodzone Gwiazdką Michelin. Warszawskie Atelier Amaro i znajdująca się również w stolicy restauracja SENSES, której właścicielem jest Włoch Andrea Camastra – zakochany w Polsce i polskich produktach kulinarny wizjoner. Wynikiem jego życiowego i zawodowego doświadczenia jest kosmopolityczna, energetyczna i pełna nieskrępowanej kreatywności kuchnia. W swoim stylu gotowania przekracza granice, łączy, dzieli i rządzi. W kuchni jest reżyserem, który widzi wszystko i wszystko kontroluje. Andrea Camastra postawił na kuchnię polską. Podczas 24. edycji Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w EXPO Kraków wybitny szef kuchni nie tylko opowiedział o osobistej filozofii kulinarnej, zdradził tajniki swojego sukcesu, ale przede wszystkim dał pokaz swego kunsztu w trakcie gotowania na żywo, którego tematem była kulinarna podróż po nowoczesnej kuchni polskiej.

W każdej z dziedzin mamy swoich idoli i autorytety, od których chcemy czerpać najlepsze wzorce. Czy to będzie wybitny sportowiec, pisarz, muzyk czy szef kuchni, tylko podczas imprez targowych możemy z nimi obcować w pełni. Targi to jedna z nielicznych okazji, kiedy naszym idolom możemy przyjrzeć się z bliska i zapytać o nurtujące nas kwestie. Wkrótce Święta Bożego Narodzenia – być może tuż po tym jak w wigilijny wieczór na niebie rozbłyśnie pierwsza gwiazdka, będziemy mogli delektować się potrawami podpatrzonymi u maestro Camastry i w naszych domach zagości też… Gwiazdka Michelin. Bo przecież Targi Dają Więcej! Bon Appetit! 🙂

PODZIEL SIĘ

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ