Dziś przepisem na wigilijną potrawę podzieliła się z nami prezes Polskiej Izby Przemysłu Targowego. To prosty pomysł na śledzie – ten przepis uda się każdemu!
Nie jestem wytrawną kucharką i dlatego na Wigilią moja Mama Halina, rozdzielając prace między członków rodziny na rzecz wspólnej wigilii, profilaktycznie przekazuje mi do zrobienia … zakupy i danie z śledzi ;). Jest to zdecydowania najbezpieczniejsza dla wszytkach forma mojego zaangażowania się w Wigilię, bowiem śledzie trudno jest … zrobić źle. Śledź sam w sobie się broni, a kiedy dołożymy do tego kilka dodatków, może być tylko lepiej … taką mam nadzieję ;).
Składniki:
- 40 dkg śledzi „a’la matias”
- 4 duże cebule
- 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 3/4 szklanki mleka
- 2 liście laurowe
- ćwierć łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- ćwierć szklanki octu winnego
- ćwierć szklanki oleju
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w mleku następnie pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na patelnię, dodać przyprawy i zarumienić. Śledzie układać na przemian z cebulą doprawiając każdą warstwę odrobiną przypraw. Na koniec zalać octem i oliwą i odstawić do lodówki na dwa dni oraz uzbroić się w cierpliwość, bo warto 😉